18 Mayıs 2013 Cumartesi

Melek Yüz



 Otto Preminger sayesinde hukuku bir terim olan 'Double Jeopardy' nin ne olduğunu öğrendim. Türkçe'ye çevirince 'çifte tehlike' anlamına gelsede burada bir suç karşısında yargılanan bir sanığın aynı suç şüphesiyle tekrar yargılanamamasıdır.

 Mahkeme burada delil durumunun değişmesini dikkate almayarak ona rağmen kararında sabit kalması enteresan ve değişik bir olgu. Bu kural daha çok Kanada, Meksika ve Amerika Birleşik Devletlerinde uygulanmaktaymış.



Gelgelelim filme, Otto Preminger filmlerini bilenler filmde ana karakterlerin tanıtılmasından sonra olayları bir cinayet takip eder, ardından dava süreci başlar ve final dramatik bir son ile bağlanır.
İlginç kısım ise bu filmde neyin nasıl gelişeceğini tahmin edemiyorsunuz. Herşey çok belirgin ve bariz gibi görünüyor ama gelişmeler klişelerden ayrılıp çok farklı bir yönde yol alıyor. Jean Seymour'un oyunculuk etkisi bunda büyük, pişmanlık, suçluluk ve masumiyet arasında bir karakter oynuyor. Diane evin zengin kızıdır, babası tekrardan evlenmiş ama kızı bir türlü üvey anneyi kabullenemiyor. Robert Mitchum ise geçici olarak ambulans şöförü görevindeyken Tremayne ailesinin küçük kızınla, üvey anne gazdan zehirlendiği zaman tanışır. Aralarında değişik bir aşk ilişkisi oluşur ve melek yüzlü Diane (femme fatale) artık Frank'in peşini bırakmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder