1 Şubat 2012 Çarşamba

Efsane Güzel


                                                             Put The Blame On Mame (Gilda - 1946)

Kıskançlık hissini en güzel yansıtan filmlerden biri de Rita Hayworth'in başrolü oynadığı 1946 yapımı Gilda dır. Bence Casablanca filminden bile daha güzeldir. Rita Hayworth filmde  'Put The Blame On Mame' şarkısı eşliğinde striptiz yaparken eski sevgilisi Johnny Farrel (Glenn Ford) kıskançlık krizine girer.

Filmde Gilda kızımıza kumarhaneler patronu Ballin Mundson sahip çıkmış ve Rita'nın eski sevgilisine de Buones Aires'deki kumarhaneyi yönetmek için görev vermekle beraber şimdiki gözdesi olan Gilda'yı, yani Rita Hayworth'u da koruması için vazifelendirmiş. Bu şekilde mafya kıllıklı patron Ballin her iki tarafa gücünü göstererek hem Gilda'nın hem Farrel'in kendisine karşı olan sadakatını değerlendirmek istiyor. Bizde sık kullanılan bir deyimle 'ateşe körükle üstlerine gidiyor'.
Gilda ise eski sevgilisini zor durumda bırakmak ve kıskandırmak için elinden gelenini yapıyor. Aşk ve nefretin birbirine yakın duygular olduğunu gösteren bir klasiktir Gilda. Yanlış hatırlamıyorsam daha sonra konu benzer bir şekilde Kadir İnanır ve Türkan Şoray için uyarlanıp çekilmişti. 

Bugün bile Rita Hayworth denince akla Gilda’nın gelmesi, filmin ve Hayworth’un başarısının bir göstergesidir.

Gilda hakkında anlatılan sayısız efsane vardır ama Amerikalıların nükleer denemeler sırasında Bikini adasına attıkları bombaya “Gilda” adını vermesi bunların arasında en ilginçlerinden biridir.


Hollywood'un uzun bacaklı, güzel aktrisi (1918-1987)





Rita Hayworth ya da asıl adıyla Margarita Carmen Cansino 17 Ekim 1918’de New York'ta dünyaya geldi. İspanyol asıllı bir babanın ve Amerikalı dansçı bir annenin çocuğu olunca bolca dans ettikten sonra 15 yaşınla oyuncu olmaya karar verip rol kapmaya başlar ve bi sürü dans müzikalinde rol alır. Toplam beş kez evlenen güzel yıldızın Orson Welles ve Prens Aly Khan’dan birer kızı bulunuyor. Orson Welles ile birlikte 1947 yılında The Lady from Shanghai (Şangaylı kadın) filmiyle de şöhretini iyice pekiştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder