15 Ocak 2012 Pazar

Siyah Lale

La Tulip Noire (The Black Tulip - 1964)



Benim şöyle herkesin bilmediği garip sevdalarım vardır. Bu çerçevede 1964 yılında çekilmiş Siyah Lale filmini çocukken hayran gözlerle izlemişimdir.


Film adını Alexander Dumas'nın aynı isimli novellasından aldıysada kitabın içeriğinle yakından uzaktan alakası yok. Burada Siyah Lale bir kahraman, bir jöndür, altında beyaz atı olan ve zulüm gören zayıf halkın yardımına koşan zalimlerin düşmanı olması gerekirken filmde aksine adi ve acımasız bir hırsızdır.


Alain Delon Siyah Lale rolünde

Hırsızımız yolda, ormanda  ya da zenginlerin şatolarına girerek Fransız aristokratlarının mücevherlerini  soyarken küstahca kahkahlar atan ve bununla eğlenen tipik bir anti kahramandır, ama hırsız jönümüzün bir de zıt karakterli bir ikiz kardeşi var. Kahramanlıklardan uzak, şımarık bir aristokrat ve kendi başına daha giyinmesini bilemeyecek kadar beceriksiz. Bu ikiz kardeşlerin ikisini de sempatik görünümlü Alain Delon' dan başkası oynamıyor. Fransız ihtilali öncesi halkın gördüğü zulüm ve kötü muameleler sebebiyle aristokratlara karşı halkın hoşnutsuzluğu açıkça görülmektedir. 

 
Kardeşlerden aristokrat olanı kendini bu halkın davasına adayarak, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük gibi kavramlarla yanıp tutuşmaktadır, ama ne yazık ki hırsız kardeşi kadar becerikli değildir. Bir gün hırsız kardeş yaralanır ve diğer kardeşe fırsat doğar. Nasıl mı, tıpa tıp birbirne benzedikleri için onun yerine geçer ve kardeşinin hırsızlık eylemlerine kendi davası adına halkın nebzinde heroik bir imaj kazandırmaya çalışır. Artk 'Siyah Lale' halkın Robin Hood'u olmuştur. Bu da idealist aristokratımız için bir nevi ikili oyun anlamına gelmektedir.


Virna Lisi ve Alain Delon
Gündüzleri hırsız, geceleri balolarda kıllık değiştirip soylu kadınlarla gönül eğlendiren acemi hırsızımız gittikçe ustalaşır ve her soygundan sonra mahal yerine siyah bir lale bırakıverir. 

Kahramansı anlatımınla adeta klişelerle bezeli, tarihi fonda geçen  bu  macera filminde halk kızı, Caro, rolündeki güzel Virna Lisi de  Alain Delon ile birlikte uyumlu bir çift oluşturmuşlar. Halktan bir kızın aristokrat bir beyefendiyle filizlenen aşkının pekişmesinde birlikte ortak idealler uğrunda mücadele vermelerinin de payı büyük. Fanfan, Casanova gibi tarihi macera filmleri kendilerine Siyah Lale, Zorro, Korsanlar Kralı gibi benzer klasik yapımları örnek aldığını da belirtmek isterim.

2 yorum: